Cultural Awareness voor Teams


 Cultural Awareness 

voor TeamsVoor wie is de Cultural Awareness sessie?


1) voor teams die zowel uit Nederlanders als mensen met een andere culturele achtergrond bestaan


2) voor teamleiders of projectleiders die leiding geven aan een multicultureel team


Waarom is zo'n sessie eigenlijk nodig?


Uit onderzoek blijkt dat mensen uit verschillende landen en culturen met een verscheidenheid aan waarden en normen zijn opgegroeid. Communiceren gaat hierdoor niet altijd soepel en leidt niet zelden tot frustratie bij één of zelfs beide gesprekspartners. Het interpreteren van de intentie achter gedrag is het meest lastig. Stereotypering en vooroordelen over de ander zijn snel gemaakt. Een heel belangrijke reden hiervoor is dat iedereen door zijn eigen cultuurbril naar de wereld kijkt.


Ik heb de perfecte training voor je


Het programma bestaat uit een mooie mix van Personal Leadership, Communicatie skills en Cultuur. Dit programma biedt inzicht en herkennen van patronen en gedrag op de werkvloer. Nog belangrijker zijn de tools die je krijgt om hiermee om te gaan. 


Wat je allemaal leert op zo'n dag


 • Wat is cultuur eigenlijk?
 • Hoe heeft cultuur impact op beeldvorming, gedrag en verwachtingen?
 • Welke rol speelt cultuur bij samenwerken met collega’s, klanten of anderen die een andere culturele achtergrond hebben?
 • Wat zijn de verschillen in culturele beweegredenen (waarbij Hofstede’s cultuuronderzoek als een framework wordt ingezet)
 • Biedt deelnemers inzicht in hun eigen emoties en reacties bij interactie met klanten of collega’s met een andere culturele achtergrond (waarvoor we een simulatie met impact inzetten)
 • Biedt deelnemers inzicht in hun eigen intentie achter eigen gedrag, reacties, aannames en verwachtingen, bijvoorbeeld: wat is mijn beeld, hoe kijk ik naar anderen en hoe komt dat? 
 • Biedt deelnemers inzicht in de cultureel bepaalde intentie achter gedrag, reacties, aannames en verwachtingen van andere culturen, bijvoorbeeld: wat is hun beeld, hoe kijken zij naar mij en hoe komt dat?
 • Introductie van de Hofstede Dimensies als een tool om te analyseren, begrijpen en te kunnen anticiperen op de cultuurverschillen die de deelnemers waarschijnlijk zullen tegenkomen tijdens hun dagelijkse werkzaamheden.
 • Biedt deelnemers begrip in culturele verschillen die naar voren komen bij de verschillende aspecten van het werk. Denk daarbij aan samenwerken, communicatie, leiderschap, feedback geven etc.
 • Faciliteren van de ontwikkeling van culturele sensitiviteit en begrip van de deelnemers voor het gedrag en de communicatie van mensen uit andere culturen.


In overleg met jou wordt de training toegesneden op je situatie en betrekking op de landen waar de deelnemers uit afkomstig zijn.


Moet ik iets voorbereiden?


Samen houden we een (online) intake van een uur en bespreken we de situatie. Welke nationaliteiten zijn er in het team, welke uitdagingen heb je? 


We kunnen het op 2 manieren doen. Live of op afstand


1. Live, bij jullie op kantoor

Live heeft gezien de gewenste interactie de voorkeur. Werk je corona - proof, dan kom ik graag naar jullie toe om de sessie met uw team live te doen. We starten om 9:30 uur en rond 17:00 uur zijn we klaar. 


2. Op afstand, via Zoom of Teams

Wel zo prettig als iedereen op afstand zit of werken op kantoor nu niet is toegestaan door de corona maatregelen.

Een hele dag achter elkaar beeldbellen is echt te intensief, zelfs met pauzes ertussen – ik spreek uit ervaring.

Daarom hakken we het op in twee sessies van een dagdeel, verspreid over twee dagen. Ook pittig, maar goed te doen.


Bonus: Nazorg consult


Na afloop van de dag gaat iedereen weer aan de slag. Het is erg fijn om twee weken na de sessie nog eens te reflecteren. Dit doen we op afstand in een sessie van max. 2 uur. 


Wat is de investering?


De sessie kost € 2795 exl. BTW voor het hele team (maximaal 16 personen). Dit bedrag is inclusief

   intake vooraf van een uur

   nazorg consult van max 2 uur

    En natuurlijk voor u specifiek worden de relevante landen die dag behandeld.


U kunt nu 2 dingen doen


Optie 1: Doorgaan en alles laten gebeuren


Natuurlijk zal het weer een keer loslopen. Toch?

Hoe vervelend gaat het dan nog worden. Voor jezelf. Voor het team?

En vooral: Gaat het team dan wel presteren? En hoe zit het met uitval?


Optie 2: We bellen of de sessie iets voor je is


Dat kost niks. Alleen een beetje tijd.


Doorpakken?

Bel of whatsapp me op 06-29279002


Liever per email? Vul dan het contactformulier in. 


  Copyright © Alle rechten voorbehouden